Det er ikke vår, det er global oppvarming


Dikt, 2012
Tiden︎︎︎
ISBN 978-82-10-05216-3

«Jeg prøver å samle tankene som en by», står det i åpningen av Rune F. Hjemås’ diktsamling Det er ikke vår, det er global oppvarming.

Og her er det mer enn en by på kartet, man forflytter seg over hele kloden, som del av en ung global generasjon. Verden er vårt hjem, med stadig skiftende kulisser som vår historie avtegner seg mot og refleksjonene får bryne seg mot. Samtidig viser tekstene i denne boken oss hvor lett vi tar på dette. Vi benytter oss av den muligheten som billige flybilletter gir, uten større tanke for de miljømessige konsekvensene. Men disse diktene handler også om tid og rom på et mer eksistensielt plan, knyttet til oppvekst, kjærlighet og døden.

“Det er en smittende rastløshet i Rune F. Hjemås sine dikt, og at han maner til kamp mot miljøkrisen merker vi oss, selv om engasjementet ikke er det mest fremtredende ved hans verk. Det er snarere denne trangen til å se verden fra alle kanter, synke ned i fremmede lands byer, fremmede byers gater, og snuse inn det fremmede og slik gjøre det mindre fremmed. Jeg blir også betatt av det fine minnediktet over Anne Cath. Vestly, et dikt som faller litt utenfor men som likevel fortjener sin plass fordi det er med å komplettere bildet av et ungt menneske i Norge i dag. Det er så fint. Jeg har lyst til å sitere hele diktet men ville vel da kommet på kant med åndsverkloven, og avstår. Nøyer meg bare med å anbefale.”
– Fartein Horgar, Adresseavisen

“Et stort kompliment: På sitt beste får Hjemås meg til å tenke på Kjell Heggelund … jeg må innrømme at han er flink til det han gjør; han skriver generasjonslitteratur, med stor forståelse for unges situasjon.”
– Erlend Røyset, Klassekampen

“En slags reisebok i lyrikkform, om å være ung og rastløs – som minna meg om hvordan det kan føles. Klok og imponerende første diktbok.”
– Erlend Røyset, Klassekampen (’Årets bøker’)
R