Dette er morsmålet mitt


Monolog.
Norsk Dramatikkfestival︎︎︎ 2021.


Dette er morsmålet mitt ble opprinnelig skrevet som et lengre prosadikt, men fant sin endelige form som scenemonolog ved Norsk Dramatikkfestival 2021︎︎︎. Teksten ble fremført som en arbeidsvisning på Trøndelag Teater︎︎︎ 18. juni 2021, etter et fem dager langt verksted under ledelse av regissør Maren E. Bjørseth. Fortelleren ble spilt av Carl Martin Eggesbø, mens Kristoffer Lo sto for lyddesign.


Dette er morsmålet mitt var en av fem tekster som ble valgt ut blant 138 innsendte bidrag til Dramatikkfestivalen. Juryen v/Hildur Kristinsdottir beskrev den slik: “En monolog, eller kanskje en litterær tankestrøm i form av et scenisk dikt som beskriver en helt vanlig hverdagsmorgen. En ung masterutdannet, men likevel arbeidsledig mann, observerer og fabulerer rundt hva som foregår i leilighetene rundt ham. Han lytter til alle lydene, fra blokka, fra gata, som etter hvert stilner når menneskene haster av sted for å rekke frem dit de trengs. På radioen begynner politisk kvarter, selv arbeidsledigheten har sine rutiner. Han bor sammen med kjæresten sin, i en liten leilighet i Trondheim. Han synes kjæresten høres mye gladere ut når hun snakker morsmålet sitt med foreldrene sine på telefon.

Teksten gir innblikk i hvordan det kan føles å bli satt på sidelinjen og oppleve at ingen trenger eller ønsker å ta imot det du har å gi. Den beskriver hvordan en ung manns selvforakt vokser når hver dag blir en monoton repetisjon. Ingen nye meldinger, ingen nye avslag, ingen nye sjanser. Tiden står stille samtidig som den raser av gårde. Han spør seg selv «hvor i alt dette er det jeg ikke strekker til? hva er det som gjør at noen andre alltid foretrekkes?»

Foto: Lars Opstad
R