Temp 2001


Antologi, 2001.
Aschehoug.
ISBN 978-82-032-4418-6.

Høsten 2000 ble det utlyst en novellekonkurranse av Aschehoug og nettbokhandelen bol.com. Konkurransen rettet seg mot skrivende i alderen 15-25 år, og bestrebet seg - slik man vel kunne vente ved inntredenen til et nytt årtusen - på å fremstå som kul og moderne:

Det er et nytt årtusen og alt går i hundre. Livet skal leves på full styrke og slapper man av, kan løpet fort være kjørt. Nettopp fordi alt forandrer seg så kjapt er det viktig at noen tar tak i virkeligheten og taster den ned - for så å klikke save. Hvis ingen fanger virkeligheten nå, kan alt bli slettet fra hard-disken før vi vet ordet av det.

Så klart appellerte dette til meg! Jeg var 18 og gikk siste året på videregående, og var allerede i gang med et skriveprosjekt kalt “Prosjekt 18”. Det gikk kort fortalt ut på å ta utgangspunkt i mitt eget liv som attenåring, og dikte mer eller mindre fritt ut fra det. Ikke upåvirket av måten Erlend Loe forholdt seg til parhestene fakta og fiksjon i romanen “L”.

Fem små utdrag herfra ble mitt bidrag til Temp, og blant over 400 innsendte bidrag ble “5x18” plukket ut til å bli med i antologien. Stor stas, ikke minst fordi Ari Behn var med i juryen!

Som bidragsyter ble jeg høsten 2001 invitert til Aschehougs hagefest. Jeg ble hjemme fordi festen kolliderte med oppstarten av studiene – dessuten ville jeg sikkert få sjansen igjen senere, tenkte jeg selvsikkert. Vel … Temp 2001 var årets julegave i familien, og et fint sted å få sin debut på trykk, side om side med andre senere kjente navn som Jørgen Krog, Silje Bekeng, Linda Klakken og Brynjulf Jung Tjønn.

R